torek, 12. marec 2013

Zmaga. Slovenia Press Photo 2013.To je fotografija, ki je na velikem fotografskem natečaju Slovenia Press Photo 2013 dosegla izjemen uspeh. V kategoriji narava in okolje jo je žirija, ki so jo sestavljali veliki svetovno znani fotoreporterji največjih svetovnih fotografskih agencij, izbrala za zmagovalno! Posneta je bila lanskega septembra na Bledu na prvi šolski dan. Moja prva fotografska nagrada v fotoreporterskem svetu je zame posebna čast. Kot edina ženska zmagovalka natečaja, mi ta nagrada veliko pomen. Četudi se je včasih težko kosati s trdimi komolci kolegov v prvih vrstah, pa je tudi ta fotografija dokaz, da je mogoče premikati meje v dojemanju o delu žensk in moških v tem poklicu. Predvsem pa je to nagrada za pogum in zagon za naprej. Tako kot vsaka čestitka, ki sem jo prejela v živo ali preko Facebooka. Dragi prijatelji, hvala! In seveda čestitke tudi kolegom fotografom, ki so osvojili nagrade v drugih kategorijah!
-
This is a winning photography of the Slovenia Press Photo 2013 competition. A single shot in category nature and environment won the first prize! It was selected by an international jury of prominent experts of the most well known photographic agencies around the World. My first big prize in the press photography means a lot to me. Although sometimes is hard to "fight" for the best position in the first rows with male colleagues, this prize shows that invisible "men vs. women" borders are meant to be moved. As the only woman winning the competition, the prize gives me a courage for further projects and captured moments. Thanks everybody for nice words and congratulations to all of my colleagues who won the prizes in the other photo categories of the 2013 competition! 


Uradni opis fotografije: Blejsko jezero leži na severozahodu Slovenije. Na prvi šolski dan v septembu so lokalni otroci topel popoldan izkoristili za skok v jezero. Jezeru še pred odprtjem letošnje nove sezone grozi, da bodo priljubljeno kopališče morali zapreti zaradi invazivnih zebrastih školjk, ki se širijo po obrežju tega gorenjskega bisera. Bled, 9. september 2012.
-
Official description of photography: Lake Bled is a glacial lake in the Julian Alps in northwestern Slovenia. The first day of a new school year, children jumped into the lake and had fun on the last warm days in September. Now the invasive species of zebra mussels have invaded lake and popular lake might be closed for swimming season this year. Bled, 9th September 2012.


Mediji o Slovenia Press Photo natečaju / Media about Slovenia Press Photo competition:
- Nedelo.si, Delo.si, Siol.net, Fijet Slovenija, Rtvslo.si

 Slovenia Press Photo 2013 familija. / Slovenia Press Photo 2013 family.
foto: Ana Kovač

mankica