petek, 20. junij 2008

World Refugee Day.


"Many are running for their lives on this day or dying on this day. But whether it is noticed or not today stands as one of the most important days of the
year. It is a day of respect and remembrance for the most vulnerable people in the world." Angelina Jolie, Goodwill Ambassador, UNHCR

Uganda 2008 - photo by mankica


Danes je svetovni dan beguncev (World Refugee Day - UNHCR). Ljudi, ki ostanejo brez vsega. Dan ljudi, ki so bili primorani zapustiti svoje domove, prijatelje in življenje v svoji domovini... Politični, ekonomski, verski, osebni in drugi razlogi so zapečatili usodo mnogih.

Živimo v času, ko so človekove pravice rdeča nit mednarodne skupnosti, a hkrati lahko opazujemo vojne, trpljenje in mnoga etnična čiščenja. To so dejanja, ki zahtevajo veliko žrtev... Pri nas je veliko ljudi, ki so pribežali. Mnogi so zaprosili za azil in mnogi so se vrnili nazaj. Mnogi so se vrnili tja, kjer ni prihodnosti. Resda je prebežnikom in pribežnikom ter pripadnikom drugih narodov v Sloveniji formalno zagotovljena enakopravnost. Vendar pa neurejeni statusi s strani države, dopolnjeni z negativnimi predsodki in stereotipi, prebežnikom in pribežnikom onemogočajo enakopravnost v sferah družbenega življenja, saj jih imajo ljudje za manjvredne. Kje so torej temeljne človeške vrednote, katerim smo se navsezadnje zavezali?

To so "Ilegalci", kot jih pogosto opisujejo mediji, pa migranti, pribežniki in prebežniki, ki iščejo sanje in boljši jutri. So ljudje z osebnimi zgodbami, občutki, čustvi ... so ljudje, ki se bojujejo za preživetje. Naj tudi oni nekoč dobijo možnost za dostojno življenje!


mankica

ponedeljek, 16. junij 2008

NYC. Svet mnogoterih svetov.


"Each man reads his own meaning into New York."

Je nekoč zapisala Bette Midler. In prekleto prav je imela. New York je. New York je krasen. Pa ne samo zaradi svojih gromozanskih zgradb, ki segajo tja v nebo in ki jih lahko normalno vidiš le, če se uležeš na ulico sredi Broadwaya (in te nihče čudno ne gleda), pa odštekanih ljudi, oblečenih v bizarne svetleče salonarje in flurestenčno roza obleke, temveč tudi zaradi svoje totalno kul energije, ki jo mesto izžareva. Tam si lahko kdorkoli in nihče se ne vtika vate, pa četudi hodiš v baletnih čeveljcih po ulici ali na veliko opazuješ mimoidoče bogatašinje, ki po peti aveniji v zlatih 'štiklih' kupujejo diamantno ogrlico... New York je očarljiv. Je svet, kjer je toliko ljudi. Je svet, kjer vsak živi svoje sanje. In je svet monogoterih svetov. Kjer se med uličicami izgubiš tja nekam, v Central Park, v Chinatown, na Wall Street ali greš peš čez Brooklynski most. Dogaja se ogromno. Že samo razstave v majhnih galerijicah tam nekje, te potegnejo vase, kaj šele Times Square v vsej svoji bleščečnosti in rumeni taxiji, pa Brooklyn in Harlem. Zagotovo se še vrnem. Kmalu.

Tukaj je filmček s fotkami, ki sem jih posnela v New Yorku lani in letos. Niso samo znamenitosti, ker to je mesto, ki živi - z vsemi svojimi ljudmi in mogočno kulturo tega megalomanskega sveta v malem. Upam, da boste z njim doživeli vsaj delček mojega ameriškega sveta.





mankica


photo by: Mankica Kranjec©
music by: Mattafix - Gangster Blues