ponedeljek, 16. junij 2008

NYC. Svet mnogoterih svetov.


"Each man reads his own meaning into New York."

Je nekoč zapisala Bette Midler. In prekleto prav je imela. New York je. New York je krasen. Pa ne samo zaradi svojih gromozanskih zgradb, ki segajo tja v nebo in ki jih lahko normalno vidiš le, če se uležeš na ulico sredi Broadwaya (in te nihče čudno ne gleda), pa odštekanih ljudi, oblečenih v bizarne svetleče salonarje in flurestenčno roza obleke, temveč tudi zaradi svoje totalno kul energije, ki jo mesto izžareva. Tam si lahko kdorkoli in nihče se ne vtika vate, pa četudi hodiš v baletnih čeveljcih po ulici ali na veliko opazuješ mimoidoče bogatašinje, ki po peti aveniji v zlatih 'štiklih' kupujejo diamantno ogrlico... New York je očarljiv. Je svet, kjer je toliko ljudi. Je svet, kjer vsak živi svoje sanje. In je svet monogoterih svetov. Kjer se med uličicami izgubiš tja nekam, v Central Park, v Chinatown, na Wall Street ali greš peš čez Brooklynski most. Dogaja se ogromno. Že samo razstave v majhnih galerijicah tam nekje, te potegnejo vase, kaj šele Times Square v vsej svoji bleščečnosti in rumeni taxiji, pa Brooklyn in Harlem. Zagotovo se še vrnem. Kmalu.

Tukaj je filmček s fotkami, ki sem jih posnela v New Yorku lani in letos. Niso samo znamenitosti, ker to je mesto, ki živi - z vsemi svojimi ljudmi in mogočno kulturo tega megalomanskega sveta v malem. Upam, da boste z njim doživeli vsaj delček mojega ameriškega sveta.





mankica


photo by: Mankica Kranjec©
music by: Mattafix - Gangster Blues

17 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Sem že pogrešal kakšno bolj obsežno objavo o NY. Lušno in pestro, da niso samo dolgočasne stavbe, ki so konec koncev tako vse enake.

mankica pravi ...

Ja, enostavno ni bilo časa. Na žalost. Ko bo konec izpitov, prilepim še fotke iz San Francisca. Komaj čakam :)
Hvala :) Ja, NY je resnično tako slikovit - je vse drugo, kot pa da ga krasijo le dolgočasne stavbe in je oblečen samo v betonaste ulice...

Žiga Gričnik pravi ...

Zelo dobre fotke! Boljš, da nisi dala samo znamenitosti in si vključila ljudi, saj tako vemo, da mesto živi. Pa tud čb paše

mankica pravi ...

hej žiga, hvala!

Anonimni pravi ...

ja očitno bom morala tudi jaz v NY enkrat, cos' I'm dying to wear a tutu on the street in glede na tvoje pisanje bi rekla, da edino v NY... kako se že reče - I could get away with something like that;)

Aljo pravi ...

yes :)

aljo

mankica pravi ...

cynical child, jep, tam je mogoče vse :)

aljo, jes jes ;)

Anonimni pravi ...

res dobre fotke pa komad fenomenalno paše zraven! well done =)))

Anonimni pravi ...

Res super si zajela življenja mesta. Dosti fotk je res dobrih

mankica pravi ...

Polona, dobrodošla na blogu! :) hvala za komentar. Komad je pa res kul ane ;)

Gregor, tudi ti dobrodošel! Hvala tudi tebi za komentar in pohvalo! Super, da so ti fotke všeč!

Miro pravi ...

Mankica, jaz bi mel pa barvne slike..se mi zdi, da je NYC tako barvit in bi ful pasale kaksne kontrastne zadeve.

Sej drgač so mi všeč fotke..sam tko, dej še kej u koloru :)

mankica pravi ...

hej Miro. hvala za komentar! hehe, pridejo kmal iz San Francisca u koloru :) je pa res, da jih je tut iz NY še kr neki na zalogi, tko da bojo tut kakšni bleščični in živo-roza-rumeni-bizarno-zlato-oranžni čevlji prišli do izraza. sam da se izpiti zdej končajo pa da to vreme prežene sonce, pol pa pridejo barve spet nazaj ;)

Jus Medic pravi ...

Heeeej :)

To To! super.....meni je še vedno zal da nism fotkal ljudi, sele potem sem opazil, da sploh nimam nic ljudi....ampak...v NY se sigurno še vrnem in nadoknadim :)

lp

Dan pravi ...

Super! Krasen miks fotk, ki podajo utrip mesta! kapo dol ;)

LP Dan

mankica pravi ...

@Hej Juš!

Tudi jaz se tja zagotovo še vrnem. :) Ljudje bodo pa tako ali tako ostali takšni kot so - zanimivi in povsem fascinantni. Zato sem prepričana, da bo še veliko priložnosti za fotkanje. NY je itak poseben že sam po sebi. :) p.s. hvala za komentar!


@Dan, živjo!

Tudi tebi hvala za komentar in pohvale! :)

Romana pravi ...

cool fotke! i just love NYC! :)

mankica pravi ...

ja, se strinjam. a ni krasen! :)