sobota, 20. september 2008

The Taste of Polska.


In okušanje te žgane pijače ... je pisalo na eni izmed izložb na glavni ulici Krakova. Pa ne samo to. Izbiraš lahko tudi med 'komunistično turo', ponujajo pa tudi izlet po poteh papeža Janeza Pavla II. ... da o kavarni z imenom Migrena sploh ne omenjam ... :)

Povabilo na Poljsko in številne nove dogodivščine v tej evropski državi. In čeprav prvič na tistem koncu, sem popolnoma navdušena nad ljudmi, zgodovino mesta, kulturo, umetnostjo. A hkrati šokirana nad vsemi prizori, ki so se zgodili v Auschwitzu ... zame bo zgodovina, ki se je dogajala na tistem mestu, za vedno ostala nekaj nepojmljivega. Kakšno zlo človeštva.
A v Krakov se zagotovo še vrnem. Ko bo sijalo sonce, saj mesto zagotovo zaživi in zažari - verjetno nekako tako kot Ljubljana ...



Life on the Street.
Tako drugače kot pri nas, a vendar tako zelo podobno.




Polish Vodka Tasting: 60 PLN.



Street Art.

Umetniška slika: 800 PLN
Ognjeni spektakel: evro ali dva
Graffiti: brezplačno



Pope John paul II.
Veliki Poljak. Nekoč. In danes.



No words needed.
Bes in bolečina.

Da se nikoli ne bi ponovilo.



mankica

Dobrodošli v svet vilinskih sanj!


Živjo! Zadnje dni sem se potepala po Krakovu, zato se tudi na blogu ni kaj dosti dogajalo... A zdaj sem že nazaj in tole so me Dobre vile prosile takoj, ko sem se včeraj vrnila ... :) Posredujem njihovo sporočilo ;)


"Samo še dvakrat se vidimo. Letošnja sezona na ArtMarketu se bo kmalu končala! Samo še danes in naslednjič (če nam bo le vreme naklonjeno) smo tam... Seveda, in tudi danes bomo na Šuštarskem mostu letele razigrane Dišeče dobre Vile in Male Gozdne Vile ter čarobni zvezdni prah posipavale na vse sanjače! Točno tam, kjer so doma raznobarvni metulji, najbolj skrite sanje, dišeče rožice, hecne kokoške - in mnogo tistega, ki očara ... ;)

©Spogledljivke - Pikčaste kokoške. :)

Upam, da se kmalu vidimo! Danes je ravnopravšnja sobota za sprehod po naši prestolnici! Pridi pogledat! Danes, od 9h do 16h sredi Šuštarskega mosta. Ne bo ti žal. Obljubim! ;)"


Anhilna Lorinten! (krasno srečo po vilinsko)

Vila Rozina

ponedeljek, 15. september 2008

Velikemu pisatelju.


To objavo posvečam velikemu umetniku, ki ga zelo cenim. Velikemu pisatelju, ki bi danes praznoval častitljivih 100 let. In piscu, ki je zaslužen, da sem po njem podedovala nekaj tiste umetniške žilice za pisanje ... in čeprav se ponavadi ne hvalim s tem in čeprav mnogo ljudi sploh ne ve, da sem njegova vnukinja, se mi zdi danes prav, da je ta post vendarle posvečen mojemu dediju Mišku! Ne nisva se srečala, saj je umrl dve leti pred mojim rojstvom, sva pa morda vendarle na nek način povezana. Moj rojstni dan je namreč samo en dan pred njegovim in verjamem, da to ni naključje ... in verjetno ni naključje, da mi je ime Mankica. Ime sem dobila po prababici ...
Povedali so mi, da je bil krasen človek. Povedali so mi, da je imel rad otroke, rad je lovil ribe, da je rad imel svoje prekmurske ljudi. Z besedo je slikal Muro in vse tiste dobre ljudi. Prekmurje je predstavil skozi svoje oči, takšno, resnično in povsem naravno. Bil je poseben človek. O njem je bilo zapisanih veliko lepih besed. In če gre verjeti ljudem, ki so ga poznali, lahko rečem, da mi je žal, da sva se zgrešila ... a beseda je živa. Naprej živijo tudi podobe na črno-belih fotografijah, njegove knjige in ponatisnjene besede z raznovrstnimi platnicami in naslovi, pisma mnogim ljudem, rokopisi, njegov pisalni stroj v delovni sobi, očala, ki so ostala tam pa klobuk in svinčnik ... Pa tudi vse tisto, kar ga je naredilo tako velikega ... Je pisatelj, ki je prejel tri! Prešernove nagrade, najvišja priznanja na področju slovenske umetnosti - kot nihče prej in nihče kasneje. Zadnjo in hrati najimenitnejšo je dobiI za življenjsko delo, roman Strici so mi povedali. Je pisatelj, katerega opus presega 50 knjig, med rekorde v slovenskem založništvu pa se lahko zapiše z romanom, ki je izšel v nakladi 80.000! izvodov.

Mnogo je tistih, ki so ga hoteli v tistih časih diskreditirati, verjetno pa je še več tistih, ki imajo o njem za napisati zares mnogo lepega. Predsednik Danilo Türk je na proslavi, ki smo jo imeli v soboto, povedal naslednje: "Prav Miško Kranjec je bil eden največjih poetov ideje socialne pravičnosti. Bil je velik pisatelj, ki je razumel bistvo človeka, ki ga je opisoval in poznal dušo krajev, kjer je bival in deloval," je na današnji proslavi povedal predsednik države."

Dedi, hvala za vse lepe besede. Hvala za knjige in kulturno dediščino, h kateri si doprinesel veliko. Dedi, zares vesela sem, da sem bila rojena v tej družini! In čeprav ne vem, kje si zdaj, upam, da si tudi ti ponosen name!

tvoja vnukinja Mankica


Z obiskom nas je naprej počastil nekdanji predsednik Milan Kučan, Prekmurec po rodu. V sproščenem vzdušju ob kavici in gibanici smo govorili o dedijevem delu. Na sliki od leve stric Miško Kranjec ml., jaz, mami Viktorija, Štefka Kučan, Milan Kučan, teta Cvetka, babi Ema in oči Matjaž.


Na odprtje spominske sobe v Senožetih je prišel tudi Danilo Türk. Na fotografiji se z njim rokujem v sobi mojega dedija.


Še ena z gospodom Danilom. :) Jaz in mami.


Sinova, Miško in Matjaž (moj oči). Stric je fotograf, oči novinar. Umetniška žilica ostaja v družini. ;)


Mami, jaz in oči na slovesnosti ob 100-letnici Miška Kranjca. Skrajno levo je sin dedijevega brata Lojza, Jožko, desno pa babi Ema, žena pisatelja.


Familija Kranjec. Vsi na kupu.


Morda nekoč ... a niti do kolen mu ne bom segla. Nikoli.


Hvala tudi Mihatu, ki je posnel vse fotografije v tem prispevku (le taprva je vzeta nekje z interneta-STA) in obeležil ta velik dogodek!

nedelja, 14. september 2008

Na današnji dan.


Zgodijo se:
1812
- Napoleonic Wars: French grenadiers enter Moscow.
1917
- Russia is officially proclaimed a republic.
1944
- World War II: Maastricht becomes the first Dutch city that is liberated by allied forces.
1958
- Two rockets designed by the German engineer Ernst Mohr, the first German post-war rockets, reach the upper atmosphere.
1959 - The Soviet probe Luna 2 crashes onto the Moon, becoming the first man-made object to reach it.
1984
- Joe Kittinger becomes the first person to fly a hot air balloon alone across the Atlantic Ocean.
1995 - Body Worlds opens in Tokyo, Japan.
2003 - Estonia approves joining the European Union in a referendum.

Rodijo se
:
1169
- Alexios II Komnenos, Byzantine emperor.
1864 - Robert Cecil, 1st Viscount Cecil of Chelwood, British diplomat, recipient of the Nobel Peace Prize.
1947
- Jon "Bowzer" Bauman, American singer
1973 - Nas, American rapper.
1983 - Amy Winehouse, English singer. (a se je za 'hvalit' s tem? :)
(vir: Wikipedia)


... in verjetno se je prav na današnji dan zgodilo še mnogo drugih bolj pomembnih, pa tudi manj pomembnih reči. Mogoče se bo nekaterim ta dan za vedno vtisnil v spomin, spet drugim je bila današnja nedelja še ena tistih, za katero jutri spet pride ponedeljek ... a kakorkoli že. Današnji dan ima zame prav poseben pomen. Kot vsako leto sem se veselila še enega leta zraven! :) In vsem, ki ste se spomnili danes name - ja, polepšali ste mi dan! In čeprav sem še eno leto starejša (nekje sem slišala, da z leti postajaš vse modrejši ... ;), sem vesela, da imam ob sebi ljudi, ki mi veliko pomenijo. Zato - hvala vsem za krasne želje, prelepe čestitke, imenitne besede, lepe misli ... Ta post je posvečam vam! V zahvalo ;)


mankica