sreda, 20. januar 2010

Smile and the World will smile with you!


"Everyone smiles in the same language." ~Author Unknown
























... koliko ljudi še ceni nasmeh in koliko iskrenih nasmehov dandanes je še sploh mogoče dobiti, sem razmišljala danes, ko sem se vozila domov s tiskovke posebne vrste. Zahvaljujoč moji službi sem bila danes deležna mnogo radosti, mnogo iskrenega nasmeha in veliko dobre volje. Skozi Ljubljano sem se na posebni tiskovni konferenci namreč vozila s klovni zdravniki. To so tisti možičlji, ki naokoli skačejo z rdečimi noski, velikimi odprtimi srci in iskrivim nasmehom na obrazih. In ko jih spoznaš v živo, se njihovega smeha povsem nalezeš, s svojo otroškostjo in radostjo pa te povsme prevzamejo. In prav je, da si danes zaslužijo omembo tudi tukaj, na blogu, kjer iščemo sanje. In Rdeči noski - klovni zdravniki si zalužijo vse spoštovanje, saj uporabljajo edinstveno metodo, s katero lahko ljudem, ki jih je prizadela huda bolezen ali poškodba, prinašajo zaupanje in življenjski pogum. Otroke opogumljajo in jim s svojim smehom vračajo upanje.



In veste kaj? Z rdečim noskom na nosu je svet v trenutku videti prijazen in lep, nasmeh pa je nekaj najbolj imenitnega, kar se ti lahko vsak dan zgodi. Preverjeno! ;) Zato, le še - nasmehni se! in svet se bo smejal s teboj! ;-)



"Wear a smile - one size fits all." ~Author Unknown

mankica

p.s.: This is a post about great people, Clown Doctors who dose sick children with fun and laughter. In Slovenia there are 12 Clown Doctors called Rdeči noski (Red noses) and they are helping people in different Slovenian hospitals.

torek, 19. januar 2010

I Have a Dream.

Če se danes sprašujemo, kje so pravice za prebivalce, ki se vsak dan le stežka prebijajo iz dneva v dan in če nas danes pogled na revne posameznike po svetu, ki jih pogosto prikazujejo mediji (pozabljamo pa, da so takšni mogoče že ljudje v sosednji hiši ali pa celo tisti, ki vsak dan spijo pod stopnicami bližnjega mostu) razžalosti, potem to zagotovo pomeni, da nekaj sočutja še imamo in da kanček osnovnega človeškega čuta še premoremo. A zadeve so hujše, kot bi o njih lahko sploh mislili in nemalo ljudem se godi krivica in če se je v času borca za pravice in enakopravnost vseh državljanov ter Nobelovega nagrajenca za mir Martina Luthra Kinga dogajala predvsem rasna segregacija, pa se danes, v 21. stoletju, zadeve konkretno niso premaknile prav nič na bolje. Še vedno se delajo neskončne razlike med ljudmi. In ne samo temnimi in svetlimi, tistimi s poševnimi očkami in tistimi, ki do njih čutijo prezir, nemalo je kršenja človekovih pravic na področju neenakosti med spoloma, ljudmi s posebnimi potrebami, in številnih drugih področjih našega vsakdanjega življenja.

Ta objava je namejena vsem tistim, ki verjamete v boljši svet in vsem tistim, ki imate sanje.  Martin Luther King, temnopolti duhovnik in voditelj gibanja za pravice črncev, se je zavzemal za enakopravnost in to ga je pripeljalo do njegovega konca, ko so ga ubili rasistični skrajneži. A to nam ne sme vzeti upanja in to le kaže na to, da je z majhnimi koraki mogoče doseči neverjetne višave, o katerih smo še nedolgo nazaj le naivno razmišljali. Nekoč je v slovitem govoru izpostavil enakost med vsemi in te dni po svetu praznujejo dan "ameriškega Ghandija", kot Kingu še danes radi rečejo in ne, to ni objava, da bi se počutili krive in da bi na tem mestu moralizirala, temveč je samo opomin vsem tistim, ki so pozabili na osnovne človekove vrednote, katerim smo se ne nazadnje zapisali.


"I Have a Dream." Martin Luther King memorial. USA. Washington, 2008.


mankica

nedelja, 17. januar 2010

The holiest.

Da ne boste popolnoma obupali nad mojimi objavami, ki jih že dalj časa obljubljam o Burmi. Tukaj še ena od fotk, ki je hkrati napoved serije fotk, ki sledi kmalu. Na sliki: tradicionalna ceremonija ob posvečitvi deklet v nune v enem od treh najbolj svetih templjev v državi.

This is one of the photos from Burma. The rest is coming soon. On photo: Novication ceremony where the local girls are initiated into the monastery to become Buddhist nuns.
 

Photo taken in Maha Muni Temple, Myanmar. November 2009.


mankica