sobota, 26. julij 2008

Punkers. And the plastic boots.


Velika mesta, kot je London so mi bila vedno všeč. Preprosto zato, ker tukaj lahko najdeš vsega boga. In vse to na kupu. Zjutraj angleški zajtrk za popotnico, potem pa v mesto. Najprej sem kot-ta-čisto-prava-turistka iskala trgovinice s trakovi, volnami, kuglicami in pač vsem, kar pride prav za nastojnico na ArtMarketu... ja, ja, tale tuji svet ima še vedno hudo dobro odpikane stvari - in raznolike, ki jih pri nas ne najdeš.

biti. No, in so tudi bili. In se drli, Portobeeeeeeeeeeellllooo na veliko. In če tam najdeš fotografije iz prejšnjega stoletja, svetlikajoče se prstane, uhane vseh oblik in barv, pa ni nič manj povpraševanja ni po srebrnih žlicah, nožih, vilicah, pa tudi skodelice z motivom vrtnic so menda dober nakup. Ja, Portobello Market je za doživet. Nujno. Ker se na kupu zberejo tisti, ki imajo starine, so starine (ja, veliko je tistih dedkov, ki brošIz letanja po celem mestu pa na Portobello Road, kjer je ob sobotah veliki market s starinami. Po celi ulici so stojnice - madona, to je še huje kot pri nas, ko se starince, opala - starinarji, pardon, spravijo ob nedeljah na Cankarjevo nabrežje. Tukaj je tega toliko, da sploh ne veš, kaj gledaš, kje si, kaj se dogaja. Da o malem milijonu italijanskih in španskih turistov ne govorimo... očitno je tako, da takoj ko je kaj domačega v bližini (ime Portobello pač vleče po njihvo), oni tam morajoke, ogledala, svečnike in drugo 'kramo' zbirajo že dolgo dolgo...), pa turistov, domačinov ... in ne samo, da so stojnice z urami, očali, brškami, prstani, nalepkami, starinskimi klobuki in žlicami dobro obiskane, tudi tiste s hrano so polne nekako v stilu - 'gužva dela gužvo'. Naj povem samo, da je bila stojnica z nemško! hrano itak najbolj obiskana daleč naokoli - ko so se vsi basali s klobasami in hvalili neško kuhinjo. Če bi prodajali burek ali čevapčiče.... me prav zanima, kaj bi najbolj šlo v slast ;) no, če so burek, pleske in čevapčiči sploh slovenski... hehehe. ;))

Portobello Market. Dobiš vse. Tudi Garfielda, ki maha v budilki, če želiš.

Popoldne v Camden Townu, kjer je doma Amy. Ja ja, vem, da ste že slišali, ampak kaj bi bilo fino, če bi jo res videla, no!! Noro. In če so na Portobellu doma freaki na starine, pa so tukaj doma raznosvrstni friki na rave, tehno, pank, metal. Vse imaš. Pankiči se zbirajo na bližnjem mostu in prosjačijo za funt ali dva, zraven pa kažejo sredinca in preklinjajo. Boli jih joli. Joli? :) S svojimi roza in zelenimi irokezami so videti prav hecni. No in če so ljudje v tem delu mesta... hm, znaimivi. Potem o tem, kaj vse se dobi, raje ne začnimo. Plastična očala florestenčnih barv, vampirske (black all the way) obleke, verige, špice, plastični škornji... svašta v glavnem. Aja, pa med vsemi stojnicami na Camden marketu (ja, bil je dan za obisk marketov :)), kjer se že po petih koskih izgubiš med malim morjem vsega, kar prodajajo, sem naletela na ene grafitarje, ki imajo svojo trgovinico. So mi prav fletno pozirali - po tem, ko sem jim povedala odkod sem (en tip je imel s sabo mali atlas sveta, tako da smo kmalu razblinili vse dvome, kje Slovenija je. Ja, samo še to - tipo ima menda atlas kar ves čas s sabo, da mu lahko njegove stranke pokažejo, kje so doma - seveda to leti na tujce ;)) in ko so bili totalno navdušeni, da sem bila februarja v Ugandi.... "Yes sure, I'm from Kenya and I like Uganda too! This is our street art work and we would like to make something different..." Fantje imajo pravi pristop, ja.

Grafitarji, ki imajo na Camden Marketu celo svojo trgovinico z
majicami, porisanimi z grafiti.


Se slišimo. kmalu! Do takrat pa, lahko noč London, lepe sanje, Slovenija!

mankica

Big Ben Almighty.


Teden je naokoli in minil je. Ja, kot bi mignil, kako pa ;) Prilepim eno slikico na hitro, ker letim spat. Jutri me namreč še čaka potepanje po sobotnih tržnicah, ki so po celem Londonu.
Kaj se je zgodilo v teh dneh? Uh, veliko. Obljubim, da obsežnejše zapise predstavim, ko se vrnem v ponedeljek ;) drugače pa. Danes sem šla pogledaj muzikal Wicked. Kako super je bilo. Odlični glasovi, ples, glasba... včeraj obiskala Camden Town. Bila malo prepozna za tržnico, ki je tam, a kakorkoli, tja grem jutri še enkrat, da se v miru sprehodim čez tole precej zanimivo četrt (pankerji, rejverji... na kupu). Sicer pa sem izvedela, da prav v Camden Townu živi Amy Winehouse. In ni čudno, da o njej vsak dan pišejo v lokalnih časopisih, ki jih delijo na ulici... Menda jo lahko celo srečaš od časa do časa, takrat ko je zadeta in ne ve zase .... svašta.
No, p
a včeraj preživela pravi angleški večer - v pubu ob pivu. Ja, še vedno ne pijem piva, no! :) Tako da sem pila Pear Cidar. Super zadeva. Prav fajn za nadomestek piva. Hehe.
... Pa tisti, ki me poznate, veste, da sem nora na Street Art. No, včeraj sem si v Tate Modern - gromozanski galeriji na drugi strani Temze, ogledala nekaj razstav - ja, PRESS kartica še vedno pride prav, da tu in tam ni treba plačat vstopnine ;) in trenutno poteka razstava o ulični fotografiji, umetnosti... In itak me je totalno fascinirala, tako da sem šla potem malo raziskovat po mestu grafite, ki so jih narisali v okviru te razstave... noro v glavnem. V nedeljo grem še enkrat na Brick Lane - Banksyja, ki je trenutno eden najbolj znanih street artistov, in njegove stvaritve pač moram nekje najti in poškljocati. :)


Big Ben - London, July 2008.
Big Ben me pa itak vedno znova in znova fascinira. Ne vem, kaj je takega na njem.
Hja, londonski fenomen je pač. In meni je všeč.Se slišimo. Kmalu! do takrat pa, lahko noč London, dobro jutro, Slovenija!


mankica


p.s.: danes je sobota in Art Market je odprt! Mene danes tam še ne bo, bo pa moja mami z vsemi Dobrimi Vilami, Kokoškami in Gozdnimi Vilami. Tako da se vsekakor splača prit malo naokoli pogledat ;)

sreda, 23. julij 2008

Nič stopinj vzhodno. Nič stopinj zahodno.

Oh. Supermož Batman me je totalno razočaral. Že od evropske premiere tukaj v Londonu, ko sem ga videla v živo, mediji vsak dan pišejo, da so velikega moža ga areitrali, ker je užalil - morda celo pretepel (?) svojo mamo in sestro .... očitno tudi veliki junaki niso več to, kar so nekoč bili....
In če me je razočaral eden največjih junakov našega časa, pa me ni razočaral Greenwich. Jaz tepka sem mislila, da se reče [Grinvič] - tako so nas namreč učili v šoli vedno znova ... no in ja, živela sem v zmoti... reče se [Grenič]. :)) No ja kakorkoli že. Z eno nogo na vzhodu, z drug na zahodu. Upam samo, da me tudi kakšen gospod Isaac Newton ne bo kdaj razočaral ... ko bojo čez desetletje ali dva ugotovili, da poldnevnik, znan kot Greenwich Prime Meridian, sploh ni v Angliji... :) eh, pa naj vsaj do takrat uživam na 0 stopinj vzhodno in zahodno. ;)

Greenwich, London - July 2008

mankica

torek, 22. julij 2008

The Dark Knight in London.

Huh. Vedno so me impresionirali nadrealistični junaki z veliko močjo, takšni, ki se znajo vihteti na nekih čudnih vrveh, pa obračati vse mogoče nenavadno orodje... tisti stari dobri mož Supermen, ki je zdaj verjetno že precej ostarel, me še vedno spomni na otroške dni, ko smo gledali risanko o supermožu. No, in v čast si štejem, da sme danes spozala še enega supermoža. Betmena!!! Ja, kdo bi si mislil. Sredi Londona sem ga srečala! In ne samo to, družbo mu je delal zlobni Joker ... no ja, slikala sta se z mano, kot da je vse v najlepšem redu, ko pa sta se srečala na samem... po moje so klofute padale. Kaj pa vem. :)
Danes je bila sredi Londona evropska premiera filma Batman in pripravili so cel spektakel. Videla sem vse zvezdnike filma, ki so se sprehodili po rdeči preprogi, prav tako pa nisem spregledala (no, to niti ni šlo spregledat :)) velikansko gromozansko stvar - Batmobil, ki je oddajal nenavadne zvoke, ki so spominjali na formulo, če ne kar na raketo... :)

Batman, Mankica & Joker posing in London, 2008


Ja, London je krasen. Obljubim, da kmalu napišem in prilepim kaj več, ampak danes enostavno ni časa ;)
Aja, juhu. Danes sem od daleč videla mogočni Big Ben pa bila na Trafalger Squaru in obiskala Soho, Chinatown in predel, kjer so sami teatri. In včeraj na Brick Laneu in Nothing Hillu. Srečala že mnogo zanimiv ljudi in danes doživela pravo poletje na Otoku ... naj kar sije sonček, London je zares simpatičen, ko se svetlika v njem.


Se slišimo. Kmalu!

Do tedaj pa, lahko noč London, lepe sanje, Slovenija!

mankica