petek, 20. junij 2008

World Refugee Day.


"Many are running for their lives on this day or dying on this day. But whether it is noticed or not today stands as one of the most important days of the
year. It is a day of respect and remembrance for the most vulnerable people in the world." Angelina Jolie, Goodwill Ambassador, UNHCR

Uganda 2008 - photo by mankica


Danes je svetovni dan beguncev (World Refugee Day - UNHCR). Ljudi, ki ostanejo brez vsega. Dan ljudi, ki so bili primorani zapustiti svoje domove, prijatelje in življenje v svoji domovini... Politični, ekonomski, verski, osebni in drugi razlogi so zapečatili usodo mnogih.

Živimo v času, ko so človekove pravice rdeča nit mednarodne skupnosti, a hkrati lahko opazujemo vojne, trpljenje in mnoga etnična čiščenja. To so dejanja, ki zahtevajo veliko žrtev... Pri nas je veliko ljudi, ki so pribežali. Mnogi so zaprosili za azil in mnogi so se vrnili nazaj. Mnogi so se vrnili tja, kjer ni prihodnosti. Resda je prebežnikom in pribežnikom ter pripadnikom drugih narodov v Sloveniji formalno zagotovljena enakopravnost. Vendar pa neurejeni statusi s strani države, dopolnjeni z negativnimi predsodki in stereotipi, prebežnikom in pribežnikom onemogočajo enakopravnost v sferah družbenega življenja, saj jih imajo ljudje za manjvredne. Kje so torej temeljne človeške vrednote, katerim smo se navsezadnje zavezali?

To so "Ilegalci", kot jih pogosto opisujejo mediji, pa migranti, pribežniki in prebežniki, ki iščejo sanje in boljši jutri. So ljudje z osebnimi zgodbami, občutki, čustvi ... so ljudje, ki se bojujejo za preživetje. Naj tudi oni nekoč dobijo možnost za dostojno življenje!


mankica

Ni komentarjev: