petek, 6. avgust 2010

Grafiti Ljubljane - behind the scene.

Otvoritev je megalomastično uspela. Vožnja z ladjico po Ljubljanici, pa grafitar, ki je pred našimi očmi ustvarjal grafit ... in ljudje, ki so v Makalonco prišli s posebnim namenom - si ogledati razstavo fotografij grafitov, ki sem jih posnela na ljubljanskih zidovih. Upešno in odmevno.

Zagotovo je, da grafitarstvo pogosto vrednotimo kot vandalizem in ko nam na belo fasado, na novo prebarvan rumen zid ali sivo steno kdo s črnim sprejem nariše velik znak anarhija, Green Dragons ali kaj podobnega, zagotovo nismo veseli. Tudi jaz ne bi bila, če bi na svoji bajti zagledala kakšen politično neutemeljen grafit. A vedeti moramo, da obstaja tudi tista druga stran. Obstajajo grafitarji, ki se od tistih, ki čečkajo po zidovih in puščajo svojo brezvezno sled na ljubljanskih stavbah, zelo razlikujejo. To so grafitarji, ki ustvarjajo umetniška dela. In če ste v katerem od medije zasledili katero od mojih izjav, potem veste, da sem nasprotnica grafitvo, ki s svojimi napisi iznakazijo izgled zunanje podobe mesta, podpiram pa grafitarje in grafitarstvo, ki presega več kot vel A v krogu in podobne s sprejem narisane izjave, torej grafitarstvo, ki ga definira njegova umetniška oblika. Zato ne odstopam od mnenja, da je grafitarstvo tudi umetnost in da ga lahko definira tudi estetska forma. Da o neverjetnem daru za oblike, barve, materiale in ideje, ki ga ustvarjalci legalnih ali ilegalnih grafiti poslikav, imajo, sploh ne govorimo.

Dokumentirala sem postavljanje moje velike razstave, na katero sem zelo ponosna. Kako je videti danes in jutri in kako v živo grafiti krasijo sive zidove nabrežja, pa si lahko ogledate vse do konca septembra v koritu Ljubljanice na katerem od sprehodov po nabrežju od picerije Dvor in vse do Makalonce in naprej.

Fotografska razstava grafitov združuje umetnost našega časa. Četudi bi javnemu prostoru na nek način lahko rekli galerija na prostem, pa se na tem mestu postavlja vprašanje, če je prav, da grafite vendarle razstavljamo v institucionalizirani obliki, kot je pričujoča razstava. Primarno grafiti namreč spadajo na ulico, tam so namreč nastali, tam ima svoj pomen in ostrino. Vedeti moramo, da grafiti za svoj obstoj ne potrebujejo nikakršnega priznanja in podpore umetnostnih institucij ter odobravanja kritikov, toda prav je, da jih dojemamo znotraj urbane oziroma ulične kulture. Zato bi lahko dejansko rekla, da ta razstava združuje oboje – na eni strani ulico in na drugi kulturo – in v nobeno s to razstavo ne posegam drastično. S temi umetniškimi deli torej združujem dva na videz nerazdružljiva pola: konvencionalno z nekonvencionalnim in institucionalizirano z neinstitucionaliziranim.

In zakaj ne bi mogoče vsaj za trenutek probali grafite pogledati skozi prizmo besed znanega angleškega grafitarja Banksyja:

»Grafiti niso najnižja oblika umetnosti. Čeprav se je treba vso noč plaziti naokrog in lagati mami, je dejansko ta umetniška oblika najbolj iskrena med vsemi. Tu ni nobenega elitizma ali vrveža, razstavlja se na nekaterih najboljših stenah, ki jih mesto lahko ponudi, in nikogar ne odvrne višina vstopnine« (Banksy 2005, 9).


It looks like photo exhibition Ljubljana Graffiti is going to be very successful. According to many Slovenian media journalists and photographers who were presented at the press conference before the opening, they like the theme of the exhibition very much. The opening was magnificent.


I'm posting few photos behind the scene of preparing the exhibition of 12 graffiti photos which I made in the streets of Ljubljana between 2007 and 2010. So, what else to say about Graffiti art which I am very much fascinated by since 2005. People have different feelings about graffiti subculture. Some believe Graffiti Art is absolutely vandalism, but on the other hand some people believe is absolutely art. It depends where you live and what's your attitude to urban culture, I guess. Every city in the World has some graffiti walls and everywhere I go I try to find them. This is my graffiti story. I hope you like it.


mankica

10 komentarjev:

Denis Zupan pravi ...

Čestitke in pohvale! Super "making of", ampak najljubša mi je pa zadnja :)

Zamir pravi ...

"... vedeti moramo, da obstaja tudi tista druga stran. Obstajajo grafitarji, ki se od tistih, ki čečkajo po zidovih in puščajo svojo brezvezno sled na ljubljanskih stavbah, zelo razlikujejo. To so grafitarji, ki ustvarjajo umetniška dela. In če ste v katerem od medije zasledili katero od mojih izjav, potem veste, da sem nasprotnica grafitvo, ki s svojimi napisi iznakazijo izgled zunanje podobe mesta, podpiram pa grafitarje in grafitarstvo, ki presega več kot vel A v krogu in podobne s sprejem narisane izjave, torej grafitarstvo, ki ga definira njegova umetniška oblika. Zato ne odstopam od mnenja, da je grafitarstvo tudi umetnost in da ga lahko definira tudi estetska forma. Da o neverjetnem daru za oblike, barve, materiale in ideje, ki ga ustvarjalci legalnih ali ilegalnih grafiti poslikav, imajo, sploh ne govorimo."

Kako si pa ti dovoliš avtoriteto, da oceniš kateri grafit je lep, kateri pa diskreditiran kot vandalski in nelegitimen?

"Tudi jaz ne bi bila, če bi na svoji bajti zagledala kakšen politično neutemeljen grafit."

Kaj zaboga je pa politična neutemeljenost?

Poleg vsega tega pa s tovrstno linijo argumentiranja zgolj praksaš po površini, nisi se niti dotaknila ključnega vprašanja, torej odnos grafitov (v vsem mnoštvu, ne glede na to ali jih ti smatraš za lepe ali grde, legitimne ali nelegitimne - ulice Pariza '68 konec koncov so zaznamovale ravno to, kar ti imenuješ čičkarije) do lastnine (zasebne ali javne) ter učinka, ki ga poseganje grafitov na polje lastnine ima. Kakor jaz vem, kazen dobiš, če je grafit estetsko transcendenten ali pa če je zgolj par besed.

mankica pravi ...

@denis, hvala! ;) tudi meni je ljuba, zato sem jo dala kot zadnjo.

@zamir, hvala za komentar, me veseli, da si si vse prebral in napisal svoje mnenje. Super, odprla se je debata!

Sama se nimam za nikakršno avtoriteto in zapis na zidu bloga je izključno moje mnenje, torej je prav tako, kot imaš ti pravico komentirati in nasprotovati mojemu mnenju ...

Ves čas pravim, da poleg grafitov, ki imajo izključno politično vsebino ali pa vidimo čačke brez pomena, obstajajo tudi tisti grafiti, ki jih definira estetska forma. In slednja je bila glavna, ki me je vodila pri moji izbiri za razstavo. Zanimivo je, da nisi prvi, ki je vprašal, kako lahko definiram in razlikujem lepe grafite od tistih drugih. Vsako oko ima svojega malarja in držim se načela, da so zame lepi grafiti tisti, ki mi ponudijo vizualni užitek, vsebujejo elemente iz slikarske umetnosti (ki jo vsi tako radi opevajo kot nekaj ekskluzivnega in edinstvenega), torej stil in tehniko.

Ne nazadnje je treba poudariti tudi, da osnovni namen političnih grafitov, ki verjetno ni vizualni užitek gledalca, temveč sporočilnost, kajne?
Želim torej opozoriti predvsem, da
grafitarstvo ni samo vadalizem in da se v tej zvrsti skriva še marsikaj več - ne nazadnje tudi umetniškost ... na tem mestu se mi torej poraja vprašanje iz začetka tega odstavka - če je taisti grafitar, ki je morda napisal čačko (pri čemer nimam v mislih tagov in ali pissingov), na drugem koncu mesta pa narisal grafit z več vrst spreji in barvami. Predvidevam, da ne. Torej se tudi med sabo razlikujejo grafitarji. In prav tisti, ki rišejo stvaritve z več barvami in vrstami sprejev, se ne dajejo v isti koš s tistimi sprejarji, ki s črnim sprejem brez znanja o grafitanju rišejo po stenah.

Resda so ulice Pariza ali pa morda New Yorka v 70-ih zaznamovali grafiti, da o Berlinskem zidu ali pa morda tistih na zidovih Severne Irske, sploh ne govorimo, toda bili so več kot samo to. Tudi Bansky dela grafite, ki so politični, a niso izključno in samo nek na hitro skracan napis. Hja, mogoče pa imaš prav, morala bi se natačno izraziti in konkretno ponazoriti, katere mislim.

Veš, grafitarska subkultura in grafitarstvo odpira toliko različnih dilem, problematik in tem za diskusijo ali obravnavo, da se na tem mestu enostavno nisem spuščala v prav vse. Grafiti so izjemno delikatna tema in izjemno vesela sem, da se odpira debata na temo, ki ima vseprevečkrat samo enostransko dojemanje in razumevanje.

Zamir pravi ...

Resda imava oba mnenje, je pa tudi res, da jaz nimam razstave, ki jo požegna občina. Pa ne razumi, da ti nasprotujem niti da ti hočem iz neke visoke pozicije očitati.

Kar hočem povedati je, da sem se zataknil za tvoje mnenje, ker imaš specifičen odnos do grafitov - predstavljaš razstavo, neko institucionalizirano formo, ki v mnogih pogledih nasprotuje ideologiji (če lahko temu tako rečem) grafitarstva. Namreč, zanimivo da so ti ljudje, ki so sicer dogmatični zagovorniki svetosti zasebne lastnine in smatrajo grafitarje kot vandale, dovolili razstaviti grafite - kar se tiče mene, brez nekega širšega premisleka o lastnini, gre tu za parazitiranje na grafitih, na golem 'vizualnem učinku' kot nekem kulturnem kapitalu, ki ga skuša MOL pretvoriti v ekonomsko vrednost.

Sicer te na določen način spodbujam v tvojem delovanuju, imam pa problem s tem, da mnenja ne moreš drugače artikulirati kot do tega, da lepi, čudoviti, užitno estetski formi nasproti postaviš Drugega - tisti neestetski, nelegitimni vandali, ki čičkajo. Tvoj glas ima v tem kontekstu precejšen pomen, ker si se z projektom le nekoliko izpostavila pa tudi graffiti sceno.

Analogija med komentiranjem 'kakovosti' grafita in mnenjem/nestrinjajem... pa ne more držati. Ti ali pa jaz lahko rečeva, da moje ali tvoje mnenje ni lepo ali pa se nama ne zdi ok, se pa stvar spremeni, ko jaz rečem, da je tvoje mnenje vandalno. Vandal pač ni nevtralna oznaka.

čao,
Z.

vesna pravi ...

It's never too late to have a happy childhood je moj najljubši.ga imam tudi jaz fotkanega ;)

Irena pravi ...

mankica,cestitam za razstavo in hvala za povabilo! sem bila na dopustu in si vceraj ogledala! cestitke!

Anonimni pravi ...

Pozdravljeni!
Čez nekaj dni pride nas obiskat en fant iz Beograda, ki rad riše grafite. Ali veste slučajno kje so legalne površine za risanje grafitov v Ljubljani?
Hvala v naprej za odgovor!

žiga&family pravi ...

pizda ste banda pocarska...slovencli!!!

mankica pravi ...

žiga, hvala za komentar. po pozitivnih eodzivih sodeča se večina verjetno ne bi strinjala s tabo, ampak vsak ima pravico do svojega mnenja. škoda le, ker ga nisi utemeljil.

vse dobro,
mankica

Anonimni pravi ...

Pozdravljeni.

Potreboval bi nekoga, ki bi mi narisal grafit, zato vas naprošam za kakšen kontakt.

Hvala in Lp.