torek, 10. junij 2008

God Bless Slovenia!


The White House - Washington D.C., may 2008


Danes Bela hiša v osrčju Washington D.C.-ja sameva. Velikega voditelja Amerike, Georgea W. Busha in prve dame Laure Bush ni doma. Ker sta na obisku pri nas. A na drugem koncu sveta so nad tem navdušeni. Ker že večinoma vsi komaj čakajo, da ga nasledi Barack Obama. V Washinghtonu še vedno prodajajo majice vseh velikosti z napisom Hillary for president, odlično pa mu konkurirajo napisi "Wote for Barack Obama!" vsepovsod.


Washington D.C., may 2008


Stencili z glavo Obame so grafitarji nasprejali po celem San Franciscu, v New Yorku imajo ljudje na oknih velike napise, da podpirajo Obamo... v Brooklynu sem se zapričala z enim črncem, ki je odkrito kritiziral Busha in njegovo vlado, nekajkrat vprašal, če bi lahko naša država sprejela njihovega predsednika in ga kar obdržala pri nas, ker ga oni nočejo več. Še večja skrajnost je bil liberalni San Francisco, kjer prodajajo pasje piškote v obliki in podobi ameriškega predsednika, nekako v stilu: "Eat me" in straniščni papir z glavo predsednika, da se lahko, ko te "pritisne na stran", obrišeš primerno... Pa druge neumnosti s podobo Geogea... Zanimive so te Združene države Amerike.
Očitno še dobro, da pri nas ne vlada Gospod Grm. Pri nas imamo vsaj Gospoda Türka in njegovo Barbaro.


Brooklyn - NYC, may 2008


God Bless Slovenija!

mankica

3 komentarji:

Denis Zupan pravi ...

Samo vprasanje je kdaj nas bo prevzela ta amerikanizacija. Upam, da imamo dovolj trdno hrbtenico za ohranitev lastnih vrednot.

Drugace pa, Mankica, zakon pises. Vedno mi je v uzitek brati tvoje zapise.

Žiga Gričnik pravi ...

Jz tud upam, da bomo imeli hrbtenico, ampak dejstva kažejo drugače... Žal...

mankica pravi ...

Denis, pozdravljen na mojem blogu! Pridi še kdaj! :)

Sicer pa ja, se vsekakor strinjam z vama, resnično vprašanje časa še je, kdaj bomo postali povsem poameričanjeni (a je to sploh beseda?:) ...
Začeli so z gospodom Božičkom, nadaljevali z Apple zadevami (ja, priznam, tudi sama sem padla pod vpliv Jabuka :)), nadaljevali s težkimi temami in politiko. Kako malo je treba, da se hudim načelom podvrže cel svet. Vprašanje je, če nismo amerikanizirani že celo bolj kot sami Američani. In hrbtenica - ko se po svetu pogovarjam z ljudmi različnih narodov, je vedno tisto, kar mi rečejo to, da naj ostanemo kar smo in da naj držimo svoj košček pod soncem - obdržimo svojo deželo takšno kot je.

A vendar, zanima me, če morda vendarle ni direktiva celotnega sveta postala takšna, da le še sledimo in če ne Američanom, pa našim bližnjim sosedom Avstrijcem ali Italijanom, če ne celo Hrvatom - pogosto se tako zelo radi namreč zgledujemo po drugih...

Lahko rečem, da mi je Amerika (kot skupek super ljudi, zanimivih mest in dogodivščin) pri srcu in čeprav mnogi ljudje kritizirajo prebivalce tega velikega sveta, smo verjetno za nastalo stanje krivi tudi, če ne povsem, sami. Na žalost.