sreda, 5. november 2008

New Era.

"If You're walking down the right path and you're willing to keep walking, eventually you'll make progress."
Barack Obama, 44. predsednik ZDA


Obama na pločniku. San Francisco. May 2008.

Pravijo, da je pred nami nova doba. Pravijo, da prihajajo drugačni - boljši časi. Volitve v mogočnih ZDA so mimo. Zdaj prvega temnopoltega predsednika - mar ni to velik napredek za Ameriko? - častijo in ga kujejo v zvezde. Ljudje mu zaupajo. Obljubil je veliko. Pa bo to tudi izpolnil? A ta trenutek to sploh ni tako zelo važno, ker ... čas je za spremembe. Menda so bili ljudje v ZDA tako evforični - le kako ne bi bili, ko pa je predsedniška tekma trajala tako dolgo (o kampanji sem pisala pred časom) - da so celo jokali. Nadvse ponosni Američani (bomo mar mi tudi kdaj sposobni toliko čustev, ko bomo govorili o politiki) so še pred časom izražali svoje mnenje in se opredeljevali za programe, ki so jih obljubljali predsedniški kandidati. Ob prebiranju člankov in gledanju mnogih video posnetkov, bi se mi to pretirano veselje in vse, kar je povezano s (morda?) prevelikim vesljem ob konni zmagi Obame zdelo zares pretirano ... ampak v Ameriki ne. Ker pač to je njihov način. Nalepke Volil sem so se svetlikale na Američanih, ki so podporo izrazili bodisi enemu bodisi drugemu kandidatu, mnogi pa so ponosno razkazovali tudi klobuke, zastavice, majice in priponke z imenom Obame ali McCaina.

Tudi številni zvezdniki (izvzemimo Arnija pa ... a je bil sploh še kdo drugi?) so bili za Obamo. Menda bo J-Lo celo pesem posvetila novizvoljenemu temnopoltemu predsedniku. Vsi so hodili naokoli v majicah z njegovo podobo in si nalepke z napisom Obama '08 lepili malodane vsepovsod in z zastavicami mahali kot da so plačani zato. Odkrito zanj je bil Chris Rock, pa Robert De Niro in Matt Damon ter Will Smith, da o Oprah sploh ne govorimo. A vendar me je, ne vem zakaj, najbolj nasmejal, moj najljubši, a tokrat resnobni, Tom Hanks, ki je podal naslednje mnenje: "Želim si, da bi bil naslednji predsednik Združenih držav Barack Obama ... kot znana osebnost vem, da je moja opredelitev vplivala tudi na vas. Odločil sem se za vas."
Novoizvoljeni predsednik je imel lep govor v Chicagu, no ja, priznajmo, da je tudi McCain prav lepo povedal nekaj besed ob porazu.

Manjša evforija, no, tako se vsaj zdi, je zajela tudi Slovenijo. Nekaj prebivalcev naše ljube deželice je šlo celo na vzporedne wanna-be-ameriške-volitve in glasovalo. Za Obamo, kakopak. Sicer pa. Tudi jaz se veselim spremembe. Verjamem, da pozitivne. Posledično dobrodošle za cel svet. Saj ... če zdaj ne bo sprememb in če se zdaj kaj korenito ne spremeni ... hja, potem nas je Obama dobro 'nafarbal' ...

Proud to be American. NYC. May 2007.

mankica

2 komentarja:

Anonimni pravi ...

Mislim, da se kar cel svet veseli, da so ponovno demokrati na oblasti. Pa še v kongresu so povečali večino, tako da tudi jaz resnično upam, da bo kaj iz tega.
Čeprav iskreno, kaj preveč drastično drugega ni pričakovati, poleg tega pa je tu še težka situacija v gospodarstvu. Obama naj se veseli, dokler se lahko, še prekmalu ga bo začela boleti glava.

Mankica, daj raje kaj Indonezije gor;)

mankica pravi ...

ja, sicer bomo pa videli, ko bo prišlo do sprememb. kakšne bodo te spremembe pa je že drugo vprašanje. ampak okej, naj se veselijo, dokler se lahko ... tako kot si rekel.

Luka, pripravljam slike :) sem jih glih dons spet gledla pa jih je res velik, tko da moram nardit sistematično in po sklopih :D bo pa zagotovo en tak pregled indonezije. se skoraj več en upam reč, da kmalu, ker tudi London še vedno čaka na objavo :)